Kapsaicín


Capsaicinoids je názov pre skupiny zlúčenín nájdených v chilli papričkách. Najbežnejší capsaicinoid je kapsaicín. Scoville Scale je meranie koncentrácie kapsaicínu v jednotkach Scoville (SHU).

Capsaicinoids dávajú paprikám pálivosť . Nachádzajú sa predovšetkým v rebrách a semenách papričiek, kde sú koncentrovanejšie. Pálivosť môžete znížiť tým, že odstránite z papričky rebrá a semená.
Capsaicinoids nemajú chuť alebo pach, ale pôsobia priamo na receptory bolesti v ústach a hrdle.

Capsaicinoids sú produkované a odstrašujúce prostriedky proti určitým cicavcom. Sú dráždivé pre väčšinu cicavcov vrátane ľudí, a vytvárajú pocit pálenia v akomkoľvek tkanive, ktoré s ním prichádza do styku. Vtáky sú výnimkou, pretože sú odolné voči kapsaicínu. Tým že si na nich pochutnávali, prispievali i k rostrusovaniu semiačok a ich rozptylu, a to je aj dôvod, prečo sa mnoho malých vzpriamených odrôd papriky nazýva Peppers vtákov.


Kapsaicín má mnoho použití. Používa sa na výrobu teplých naplastí pre liečenie športových zranení a artritickej terapie ,ale aj ako prírodný repelent na zvieratá (mačky, veveričky). Capsaicin dráždi zvieratá, na dotyk i pachom a chuťou, drží ich mimo chranenej plochy alebo záhonov. A capsaicin poznáme i "Pepper Spray", ktorý sa používa na osobnú ochranu.