Scovilleho stupnica


Scovilleho stupnica slúži na meranie pálivosti chilli papričiek. Konkrétne sa jedná o meranie koncentrácie kapsaicínu v jednotkách Scoville (SHU).

Stupnica je pomenovaná po svojom tvorcovi / Wilbur Scoville/, ktorú vymyslel v roku 1912 a je známa pod názvom Scoville organoleptická skúška. Až do roku 1912 neexistovalo nič na určovanie merania pálivosti chilli.


Pozn.
Dr. Paul Bosland, profesor z New Mexico State University pomohol vymyslieť systém vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie (HPLC), čo umožňuje vedcom presne určiť pálivosť.

Výskumní pracovníci a ľudia v tomto odvetví teraz používa túto spoľahlivejšie HPLC. Chilli sa vysuší a rozomelie a pridá voda. Filtruje sa ako káva, extrahované capsaicinoids odmeria prístroj a určí presné množstvo. Tieto zakladné znalosti sa dajú použiť ako vodítko pri orientačnych tabuľkách pálivosti.

Výsledky pre akékoľvek chilli papričky sa môžu líšiť v závislosti od svojich pestovateľských podmienok.
Vplyv na výsledok palivosti ma podnebie, počet slnečnych dní, celkové pestovateľské prostredie, klíma, pôda a dokonca i od vzdialenosti riadkov semien, (to platí najmä pre habaneros). Takže sa môže stať, že v našich podmienkach vypestované chilli papričky môžu byť pálivostne slabšie ako z originálneho prostredia.
Príklad Carolina reaper sa v tabuľkách uvádza od 1 400 000shu až po 2 200 000 shu.